Lež má krátké nohy a to platí i v ekonomii

8. 08. 2011 8:45:00
Krátké zamyšlení nad "kdo může za současný stav rozvrácených veřejných financí"? Může za něj dolar, euro, juan, politici, bankéři, centrální banky, ratingové agentury, voliči, nebo snad sádroví trpaslíci?
dluhová past
dluhová past

Lež má krátké nohy a to platí samozřejmě i pro ekonomii

Může někdo za současné a budoucí hospodářské problémy? ANO, rozhodně může!

1) V demokracii je vždy hlavní zodpovědný volič, t.j. každý, kdo má volební právo.

Žel nikdy asi nebude velké procento voličů rozumět tomu, o čem při volbách rozhodují, takže budou asi volit to, co nebo kdo se jim líbí.
Kolik procent voličů rozumí tomu, o čem při volbách pravidelně rozhodují? 1% nebo 5%, možná 10%, ale určitě ne více jak 15%.
Voliči jsou de facto akcionáři státu. Zvolení politici jsou odvolatelné představenstvo či správní rada.

2) V demokracii je vždy také částečně zodpovědný zvolený politik.
Ale ruku na srdce, kdo z nás by riskoval ztrátu zaměstnání "jen" pro často nepopulární pravdu? Politik, pokud dělá správná, ale nepopulární rozhodnutí, přijde o vliv a o práci.
Pokud máte pocit, že byste byli lepší, řekněte dnes či zítra šéfovi firmy či na poradě vedení podniku bez obalu jak to skutečně vidíte (rozumný šéf to možná ocení ale volič ...).
Politik je po zvolení především zodpovědný za naplňování předolebních slibů a volebního programu své strany.

3) Zodpovědni jsou samozřejmě také lidé, kteří si říkají ekonomové. O čem je ekonomie? Ekonomie popisuje a zkoumá souvislosti mj. chování jednotlivců, společnosti, firem ... ... ... neboli jak říká Wikipedie: Ekonomie je věda zabývající se lidským jednáním ve světě omezených zdrojů a neomezených potřeb.

Jak ale jednají ekonomové? Řada populárních ekonomů zaujala asi díky novým či neobvyklým myšlenkám a tím se stali zajímavými pro média a tím pádem asi i pro politiky. Není důležité, zda ekonom mluví pravdu a zda filozofování označí filozofováním či teorii teorií. Za dnešním stavem naprosto rozvrácených veřejných financí můžeme vidět různé falešné teorie. Nejznámější falešná teorie je keynesianská či neokeynesianská teorie. Samozřejmě budou politici a ekonomové, kteří budou v zájmu obrany falešných teorií obviňovat a hledat falešné nepřátele.
Tím nepřítelem mohou být různé menší skupiny lidí (např. před pár lety bankéři) nebo přímo kapitalismus. Co je ale kapitalismus?
S definicí nám pomůže opět Wikipedia: Kapitalismus je ekonomický systém, v němž jsou výrobní prostředky v soukromém vlastnictví a provozovány za účelem dosažení zisku.
To znamená, že kapitalismus je stejně neutrální jako jsou neutrální například peníze.
Ano, důležitou součástí každé společnosti je právo, etika, morálka ... a to platí i pro kapitalismus, ale kapitalismus je sám o sobě neutrální a zcela přirozený.
Žel ale v kapitalismu nežijeme, ale to by bylo na jiný článek. Koho by toto téma zajímalo, na konci článku najde pár odkazů.

Pokud by ekonom podniku filozofoval místo aby používal zdravý selský rozum, je velmi pravděpodobné, že se daný daný podnik dostane do ztrát či zkrachuje. Ale takto (nezodpovědně) se může chovat žel řada ekonomů v mediích nebo jako ruzní poradci politiků, kteří na první pohled nemají konkrétní zodpovědnost jako např. ekonomové soukromých podniků.
Přijde mi, že někdy tito ekonomičtí poradci, obhajují místo dlouhodobě zdravé (a pravdivé) ekonomie svoji ideologii. Ekonomii k své ideologii přizpůsobí ale domnívám se, že by to VŽDY mělo být opačně.

Malou spoluzodpovědnost mají také média. Samozřejmě je ale důležité, co zajímá ty, kdo je sledují. Jsme tedy zpět u voličů kterým se média přizpůsobují (tzv. uspokojují poptávku).
Když byl z pátka na sobotu Spojeným státům od S&P snížen po 70 letech rating z AAA na AA+, předpokládám, že v sobotu v hlavní zpravodajské relaci ČT1 a TV NOVA se tomu věnovali 15 - 30 sekund.
Je naprosto jasné, že další ratingové agentury budou S&P následovat, protože Spojené státy (podobně jako většina vyspělých zemí) nejsou schopny zastavit své obrovské zadlužování. O splácení dluhů nemůže být ani řeč.
(Jedná se o první historické snížení ratingu Spojených států, které měly nejvyšší stupeň AAA od roku 1917. Pro zajímavost Standard & Poor's (S&P) udělila Spojeným státům rating AAA v roce 1941)
Více např. ivesticniweb.cz

Dnes máme 8. 8., a to začínala v roce 2008 olympiáda v komunistické Číně.
Vypadá to, že vliv Číny bude mít na politiku tzv. západu podstatně větší vliv, než bychom si před nějakým časem dokázali připustit.

Čína se pustila do USA. Jako hlavní věřitel USA chce mezinárodní dohled nad dolarem.

Aby to nevypadalo tak pesimisticky, tak na závěr vkládám pozitivní příklad. Jak je vidět, jsou ekonomové, kteří včas varovali před následky zvrácené fiskální a monetární politiky či jednoduše politiky dalšího zadlužování. Žel jednoznačnou pravdu bylo ochotno slyšet malé procento voličů, politiků a ... .

videozáznam:

Peter Schiff Was Right 2006 - 2007 Na videu je vidět a slyšet, že ne každý ekonom LHAL nebo LŽE

<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/2I0QN-FYkpw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Peter Schiff - Hyperinflation (Ron Paul was Right)

<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/SqLXNCtgCFc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>



Co na to říkáte???
Přijde mi naprosto zvrácené, že někteří "ekonomové" stále neprohlédli a drží se polopravd či lží. To by bylo naprosto jedno, pokud by neměli vděčné posluchače a následovníky:-(( Další skupina ekonomů překrucuje zjevné obecné pravdy a fakta a snaží se za každou cenu obhájit svoji ideologii.
V demokracii, při platnosti všeobecného volebního práva, pokud nebude nadpoloviční část voličů vědět o čem skutečně rozhodují není cesta ven z populismu a marketingových kampaní kdy nerozhoduje program ale velikost investic do předvolební kampaně. Všeobecné volební právo je tedy pravděpodobně největší slabina demokracie. (Na toto téma se zde možná objeví časem jiná úvaha.)

Demokratický vznik totalitních režimů


Pokud by tento příspěvek četl ekonom nesouhlasící s Peterem Schifftem, velmi uvítám věcné poznámky v diskusi (nejlépe s jeho citací či označením času, v kterém místě se mýlí).
BTW: Pokud někdo znáte tato či další videa a materiály s Peterem Schiffem v češtině či s titulky, neváhejte se zmínit v diskusi.


The Financial Crisis: Causes and Possible Cures

Příčina krize nepřiznána, řešení nemožné

Jak ničit důvěru v kapitalismus

Kapitalismu věří v socialistické Číně více Číňanů než Američanů, naznačil průzkum.

Who predicted the financial meltdown

Klaus: Amerika přijetím Obamova plánu jasně řekla, že si nechce utahovat opasek
(budeme se zadlužovat více a více, dokud nezkrachujeme)



aktualizace 9.8.2011 - 20:00:

Kam vede zadlužování státu?

Zadlužování vede často k inflaci (pokud stát řeší dluh tzv. monetizací dluhů - splácení tiskem peněz)
Inflace nepodporuje spoření ale spíše spotřebu.
Je inflace fér?
Pokud by jste si odkládali část peněz (ne bankovek) na důchod pod polštář, protože např. nevěříte politikům nebo lépe řečeno ostatním voličům či bankám, tak vás stát o Vaše peníze přes tzv. řízenou či plánovanou inflaci okrade (jedná se defacto o pozvolnou měnovou reformu).
Pokud nerozumíte investování jste odkázáni na ostatní nebo jste v pasti. Není jednoduché si správně vybrat jak se postarat o své stáří za 20 - 40 - 60 let při pohledu na demografickou křivku (ale o tom více v: Proč a-sociální stát musí zkrachovat?)

Dluhy státu odsávají z ekonomiky obrovské peníze (aktuálně cca 1,4 bilionu) čímž se ne jen omezuje růst ekonomiky ale především je častým následkem zvýšená daňová zátěž a zvýšená nezaměstnanost.

Kterým stranám tyto negativní jevy jako státní dluhy, inflace a nezaměstnanost nahrávají?
Ano správně, levicovým (často velmi těsně propojenými s odbory) a extrémistickým a kruh se uzavřel :-((


Stovky miliard americkému trhu práce nic nepřinesly. Počet volných míst se snížil.

Pozor na EuroEkonomismus - euro silně začíná připomíná rubl Sovětské éry

Autor: Jiří Tomáš | pondělí 8.8.2011 8:45 | karma článku: 13.07 | přečteno: 1356x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 20.95 | Přečteno: 297 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.36 | Přečteno: 440 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 855 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 602 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2793 | Diskuse

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...