Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PN

petacx

25. 9. 2010 19:58
Česko outletem Evropy aneb Proč všichni radši nakupujeme v z

Česko outletem Evropy aneb Proč všichni radši nakupujeme v zahraničí

8-o

http://blog.ihned.cz/c1-46530860-cesko-outletem-evropy-aneb-proc-vsichni-radsi-nakupujeme-v-zahranici

0 0
možnosti
PN

petacx

9. 12. 2010 23:49
UPC nesmí srovnávat svůj internet s O2 Zakázal mu to SOUD:-(

UPC nesmí srovnávat svůj internet s O2. Zakázal mu to vrchní soud

kolik to O2 stalo ? odstaveni konkurence ;-€ 

 http://mobil.idnes.cz/upc-nesmi-srovnavat-svuj-internet-s-o2-zakazal-mu-to-vrchni-soud-p81-/mob_operatori.asp?c=A101209_160534_mob_operatori_mer

0 0
možnosti
VK

Vedoucí kolotoče

3. 8. 2010 18:38
USA neni dobry priklad...

...protoze tam neni system terminacnich poplatku, tzn. platite i za prichozi hovory a prichozi SMS. A v tom je prave prapuvod celeho problemu, proc v Cesku jsou jen 3 operatori a jejich pusobnost je navic silne regulovana statem. Kdyz se v polovine 90. let rozjizdely NMT a pozdeji GSM site v Cesku, tak se uvazovalo, zda zavest americky model anebo model svedsky. Americky model by tedy nepouzival terminacni uctovani pro volani mezi sitemi (volajici plati svemi providerovi, prijemce plati za prijeti take svemu providerovi) a tim padem by bylo mozne na CZ trh pustit libovolne mnozstvi operatoru, protoze kazdy by uctoval primo zakaznikovi. Jenze tento model se ukazal nevhodny pro cesky trh. Operatori vyzadovali od statu vyhody do zacatku podnikani, protoze naklady na vybudovani siti byly obrovske. Politici tlaku neodolali a udelovani licenci silne omezili. Tim vznikl kartel a cesta pro svedsky model byla otevrena, protoze terminacni smlouvy si operatori mezi sebou prohodili a zabetonovali.

0 0
možnosti
VK

Vedoucí kolotoče

3. 8. 2010 18:46
Re: USA neni dobry priklad...

Infrastruktura ceskych siti je dnes takova, ze rozlozeni uzivatelu je prakticky rovnomerne a ze kdo chce volat, tak proste vola mezi sitemi dost casto a tim padem se nakrmi i konkurence, ktera ale neni konkurenci, ale skrytou oligarchii. U placeni za prichozi hovor veskere naklady hradi provider vlastni site, tedy muze naklady srazit na minimum -> logicky smer, ze provider nebude za prijimani hovoru uctovat svemu vlastnimu zakaznikovi mraky penez. U svedskeho modelu, ktey je v Cesku, je to ale zakernejsi. Poplatek za prijeti hradi operator operatorovi, ale to zakaznik nema moznost videt a zjistit, kolik to je -> operatori si domluvi vysoke propojovaci poplatky za terminaci hovoru a je vymalovano. Ceny jsou vysoke u vsech operatoru, a alibisticky tvrdi, ze nize jit nemuzou, coz je paradoxne pravda, ale neni tu kvuli situaci na trhu, ale kvuli smlouvam o terminacnich poplatcich, ktere jsou tak nastaveny, aby to sypalo vsem domluvenym operatorum.

0 0
možnosti
MN

Mahas

30. 7. 2010 7:22
USA nejsou dobry priklad, staci Rakousko

podstata clanku neni v diskuzi zminena, vlastne ani v clanku se o tom nemluvi a melo by. USA je specificke, jsou tam jine danove zakony, jine naroky na zaruku a dalsi veci, treba jinak koncipovane odbory. Ale co tady enni zmineno a rozhodne by melo byt - my jsme pro ty velke nadnarodni spolecnosti dojne kravy... Vychodni Evropa... Proc ? Protoze za tu samou sluzbu , v zemi ,ktera ma porovnatelne mnozstvi obyvatel a mnohem hornatejsi teren a nasobne vetsi prumernou mzdu - tedy v Rakousku - zaplatite radove mene. Oligopol tady je a ne ze neni. Zisky Vodafone CR dotuji provoz Vodafone UK... to je OK, protoze ta firma je jejich, ale co dela regulacni urad v telekomunikacich... Jak se brani zjevnemu oligopolu ? Vpusti konkurenci na trh??? Uz dlouho to uspesne sabotuje... Takze je fakt, ze pro vsechny tri firmy je to znacne vyhodne tady v CR dojit, dale je fakt, ze diky uplatnosti ceskych uredniku nema cesky zakaznik moznost vybrat v konkurencni nabidce, ktera by snizovala ceny ...

0 0
možnosti
PN

petacx

26. 7. 2010 23:19
Snížit účet za mobil i o třetinu prý není žádný problém

1) je pravda ze pokud to je lidem jedno kolik plati tak je firmy i stat budou dojit

2) je pravda ze nikdy nepomuze nic jine nez konkurence  (i ve statni sprave)

-

Snížit účet za mobil i o třetinu není problém 8-o R^ jen tak dal

http://hn.ihned.cz/c1-45215970-snizit-ucet-za-mobil-i-o-tretinu-neni-problem 

0 0
možnosti
PN

petacx

20. 7. 2010 23:12
neomezené volani a internet za 200 Kč

za neomezené volani a internet za 200 Kč - to bych bral a dal bych mozna i 250 Kč/měsíc ;-)

-

LTE: Evropa zřejmě přijde o svůj náskok v mobilních technologiích ;-€

-

http://www.lupa.cz/clanky/lte-evropa-asi-prijde-o-svuj-naskok/

0 0
možnosti
C

Chytry.Kocour

19. 7. 2010 12:38
největší tržby má O2

ale nejvíc zákazníků má tmobile

0 0
možnosti
PN

petacx

21. 7. 2010 21:01
Re: největší tržby má O2 - pro inspiraci

Vzájemné porovnání mobilních operátorů  R^ 

http://www.vyplnto.cz/realizovane-pruzkumy/vzajemne-porovnani-mobilnich-operatoru/

--

Kupní rozhodovací proces při výběru mobilního operátora  R^ 

http://www.vyplnto.cz/realizovane-pruzkumy/kupni-rozhodovaci-proces-pri-vyberu-mobilniho-operatora/  

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

19. 7. 2010 7:07
Trh mobilních komunikací

má svoje zvláštnosti. První z nich je omezený počet frekvencí, na kterých je možné tyto služby poskytovat. To je podobné jako u televizních programů nebo rozhlasových frekvencí, regulace je tu naprosto nezbytná. A druhou zvláštností je nutnost vysokých počátečních investic do vybudování sítě pokrytí. Pokud stát chce pro občany získat kvalitní službu, může přistoupit k určité formě ochrany takovýchto počátečních investic. 

-

Určitou formu monopolu by zde tedy měla vyvažovat kvalita poskytovaných služeb. Pokud si člověk pamatuje počátky mobilních komunikací v této zemi, pak ví, že kvalita signálu a úplné pokrytí byly prioritou státu při poskytování licencí. Dnešní situace je z velké části dána historickými souvislostmi rozvoje mobilní komunikace u nás.

-

Další faktor je regulace, které se mobilní operátoři brání. Poslední regulace EU, která zajišťuje strop pro ceny komunikace ze zahraničí, nejspíš způsobí zdražení jiných služeb.

0 0
možnosti
LH

zdeseny obcan

19. 7. 2010 9:52
Re: Trh mobilních komunikací

Spektrum uz davno neni technologickym limitujicim faktorem.

0 0
možnosti
C

Cocotus_____Interruptus

19. 7. 2010 7:02
Pojmy, dojmy a prujmy

1/ Nejedna se o monopol, ale o oligopol.

2/ Trh mobilnich operatoru je regulovany, protoze prirozene zdroje jsou omezene. Lidove receno - dosly volne frekvence. Prostor uz tady je pouze pro operatory tzv. virtualni.

3/ Vase rady "volit strany, ktere programove dusledne obhajuji svobodny trh", ta vam bude opravdu platna jako mrtvemu zimnik (viz o bod vyse). Pokud se vam mobilni sluzby zdaji byt drahe, tak volte strany eurohujerske, co podporuji v maximalni mire centralizovanou regulaci trhu z Bruselu.

0 0
možnosti
LH

zdeseny obcan

19. 7. 2010 9:55
Re: Pojmy, dojmy a prujmy

Ve frekvencich neni az zas takovy problem. Digitalni systemy dovoluji mnohem efektivnejsi vyuziti pridelenych pasem. Legislativa, kompatibilita, potreba obrich investic, to jsou nejvetsi prekazky.

0 0
možnosti
W

wiki5.5

19. 7. 2010 2:27
Proc mluvite o monopolu?

wikipedia: "Monopol je jedna z forem nedokonalé konkurence, při které na

straně nabídky existuje pouze jedna nabízející firma."

Zadna jedna firma neni, to za prve. Za druhe v prostredi, kde je neceho nedostatek a to je v tomto podnikani nedostatek vlnovych pasem, je treba regulace a za treti nechapu jak muzete na jednu stranu kritizovat monopol a na druhou schvalovat tim, ze se k nemu dopracuje. At se k nemu dopracuje kdokoliv jakkoliv je to pro trh naprosto nezdrave, takze se opravdu divim tomu vasemu dvojimu standartu.

0 0
možnosti